LocostUSA.com

Learning how to build Lotus Seven replicas...together!
It is currently June 22, 2018, 2:42 pm

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
PostPosted: June 8, 2018, 8:16 am 
Offline

Joined: February 28, 2009, 11:09 pm
Posts: 1271
Location: Connersville, Indiana
I recently installed a Saturn Vue/ Chevy Equinox electric power steering unit into my Alpine. After initial problems that had nothing to do with the steering unit, it worked properly. Then, it went wild, self energizing and rotation the wheel back and forth from lock to lock until the unit rotated in its mount, cutting 12v power. This happened as soon as the ignition was turned on, while the car was parked and I was not even in the drivers seat. No real harm done. It now seems to be working properly.

Needless to say, this freaked me out and I need information or how to prevent this from happening again. What could be the problem? Any way to run tests? What should be replaced? My knowledge of these things is barely above zero. Any information would be greatly appreciated.

Bill


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 8, 2018, 11:55 am 
Offline
Mid-Engined Maniac

Joined: April 23, 2006, 8:26 pm
Posts: 5864
Location: SoCal
I suggest asking on a Saturn Vue/ Chevy Equinox forum, as you may well be the only one here who uses one.

Out of curiousity, is it a stand-alone unit? That is, other than battery power, does it have any other inputs? If so, make sure they're properely terminated. Also, verify that the wire to the battery is of sufficient size, because if it's too small, it "might" cause problems.

_________________
Midlana book: Build this mid-engine Locost!, http://www.midlana.com/
Kimini book: Designing mid-engine cars using FWD drivetrains, http://www.kimini.com/book_info/


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 8, 2018, 1:36 pm 
Offline

Joined: February 28, 2009, 11:09 pm
Posts: 1271
Location: Connersville, Indiana
Excellent suggestion.

It has been modified through use of "Bruno's controller", which puts it in limp in mode, to be stand alone. Uses 60 amp feed.

Bill


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 8, 2018, 2:05 pm 
Offline
User avatar

Joined: July 17, 2008, 9:11 am
Posts: 4595
Location: West Chicago,IL
I know nothing about these things. It sounds me like the steering shaft position sensor or its wiring has a problem. It may check itself on power-up and did not see a signal so it searched for it by powering the motor back and forth. Just thinking...…

That is very disturbing.

Have you reached out to "Bruno"?

_________________
Chuck.

“Any suspension will work if you don’t let it.” - Colin Chapman

Visit my active Cushman Truckster resurrection log: over HERE
or my archival Locost build log: over HERE


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 8, 2018, 2:13 pm 
Offline
Mid-Engined Maniac

Joined: April 23, 2006, 8:26 pm
Posts: 5864
Location: SoCal
The liability for someone selling modifications for this seems astronomical to me.

_________________
Midlana book: Build this mid-engine Locost!, http://www.midlana.com/
Kimini book: Designing mid-engine cars using FWD drivetrains, http://www.kimini.com/book_info/


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 8, 2018, 4:16 pm 
Offline

Joined: February 28, 2009, 11:09 pm
Posts: 1271
Location: Connersville, Indiana
rx7locost wrote:
I know nothing about these things. It sounds me like the steering shaft position sensor or its wiring has a problem. It may check itself on power-up and did not see a signal so it searched for it by powering the motor back and forth. Just thinking...…

That is very disturbing.

Have you reached out to "Bruno"?

No, dealing with his rep in the states, who supplied a kit with all necessary components. Determined it was not an installation problem and he quit. Things got nasty. He finally offered to refund my money if I ship it back, (I think) but his attitude is so bad I'm afraid he will resell it. So here I am, trying to get smart.

I've spent the last hour or so going through an Equinox site, seems these things never do this. Its a rare, one off failure, don't see why Bruno's guy just won't swap it out and junk it.

Bill


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 8, 2018, 8:42 pm 
Offline
Mid-Engined Maniac

Joined: April 23, 2006, 8:26 pm
Posts: 5864
Location: SoCal
Who "quit", Bruno or his rep? Try going to the one who didn't get upset and see what they'll do to resolve it.

Also, you said you went to an Equinox site and "these things never do this." I believe that - for an untouched OEM part - but that's not what you have, yours is modified. I'd try really hard to not use his modifications and research how to modify it yourself. Knowledge is power.

That guy is a fool for not being Really thankful that nothing happened to you, and him getting upset when asked for a replacement that doesn't potentially try to kill you? Wow.

_________________
Midlana book: Build this mid-engine Locost!, http://www.midlana.com/
Kimini book: Designing mid-engine cars using FWD drivetrains, http://www.kimini.com/book_info/


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 8, 2018, 9:38 pm 
Offline

Joined: February 28, 2009, 11:09 pm
Posts: 1271
Location: Connersville, Indiana
The rep quit when it became apparent the installation was not the problem. I have not approached Bruno because I suspect the problem is either in the power steering unit or the stock control module, both of which were provided by the rep as rebuilt. Interestingly, it seems no one rebuilds them!

I will try contacting Bruno.

When I told the rep I wanted a unit that I did not think would try to kill me, he ended his response with a (lol). That's when things got nasty.

Bill


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 8, 2018, 11:59 pm 
Offline
Toyotaphobe
User avatar

Joined: April 5, 2008, 2:25 am
Posts: 4635
Location: Fort Worth, Texas
I had considered using it because it was so compact so I'd definitely like to know if that's a common problem

_________________
mobilito ergo sum
I drive therefore I am

I can explain it to you,
but I can't understand it for you.


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 9, 2018, 5:59 am 
Offline

Joined: February 28, 2009, 11:09 pm
Posts: 1271
Location: Connersville, Indiana
carguy123 wrote:
I had considered using it because it was so compact so I'd definitely like to know if that's a common problem

Definitely not common. For a while I was concerned it was. I can find perhaps one other instance, very hard to be sure. It is much more common for it to suddenly loose power or become "sticky". I think I can live with that, literally speaking.

The input shaft on this unit has been modified by Bruno's USA vendor. I think I'll just buy another unit (found one for $55), swap out input shafts and deep six this one. Won't have to worry about it killing anybody, although I can think of one guy I would not mind becoming it's victim.

Bill


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 9, 2018, 10:21 am 
Offline
User avatar

Joined: July 3, 2015, 7:15 pm
Posts: 20
Location: Atlanta GA Area
Try to discuss with epowersteering.com they helped me a few times. Good service.

_________________
Sidewinder


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: June 9, 2018, 12:09 pm 
Offline

Joined: February 28, 2009, 11:09 pm
Posts: 1271
Location: Connersville, Indiana
Rudy14 wrote:
Try to discuss with epowersteering.com they helped me a few times. Good service.

I did.

Bill


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
POWERED_BY